Online konzultace ZDARMA. Poradíme vám zde: 800 140 240
3d_logo_text_def (1)

Školní úrazy a jejich odškodnění

Pomůžeme vám získat maximální finanční odškodnění

Zavolejte nám zdarma 800 140 240 nebo si domluvte zpětný hovor:

Školní dny bývají pro děti plné nových zážitků, učení a interakcí se svými spolužáky a učiteli. Ne vždy ale jejich školní dny končí s úsměvem na rtech.

Řeč je o školních úrazech, které mohou ovlivnit plány nejen na nadcházejících pár dní dní, ale často i týdnů a měsíců.

Které úrazy považujeme za školní?

Školní úrazy jsou takové úrazy, ke kterým dochází na půdě vzdělávací instituce nebo také na akcích, které instituce pořádá. Těmi se rozumí jesle, školky, školy, ale i vysoké školy. K takovému úrazu navíc musí dojít v době, kdy jsou děti povinny se ve škole nacházet – jde tedy především o dobu vyučování, během přestávek, na školních výletech, v družině apod.

Každá škola má povinnost zajistit bezpečné prostředí pro žáky a studenty, což zahrnuje nejen pravidelnou starost a údržbu vzdělávacích prostor, ale i dohled nad dětmi. Může se však stát, že dojde k události, která znamená zranění dítěte. V první řadě musí samozřejmě škola poskytnout dítěti první pomoc. Jakmile zdravotní stav dítěte stabilizován, má odpovědná osoba povinnost školní úraz zaznamenat a to do tzv. knihy úrazů. 

Posléze musí dítě k lékaři, který jej ošetří a vyhotoví tzv. hodnocení bolestného, které slouží jako základ pro stanovení konečné výše odškodného.

Kdy existuje právo na odškodnění?

Pokud ke školnímu úrazu dojde, má dítě právo na odškodnění. V závislosti na tom, jak vážný školní úraz je, se pak dítě (standardně prostřednictvím svých zákonných zástupců) může domáhat několika nároků – ošetřovné, bolestné nebo kompenzace sníženého společenského uplatnění. S nárokem dítěte často souvisí i nárok osoby, které se o dítě v době rekonvalescence stará, tedy náhrada za ztrátu výdělku, péče o osobu blízkou či jízdné k lékaři.

Pokud si nejste jisti vaším nárokem na odškodnění a jeho výší, pomůžeme vám. Kontaktujte nás pro online konzultaci zdarma.

Abyste mohli nárok na odškodnění uplatnit, je třeba mít k dispozici všechny nezbytné dokumenty – jde především o lékařské zprávy, faktury, jízdenky apod. 

Odškodnění se pak hradí z pojištění vzdělávací instituce. Jestliže škola pojistku sjednanou nemá, hradí pak finanční nárok z vlastních peněz. Zároveň platí, že pokud má dítě vlastní úrazové pojištění, pak se uplatňují obě pojistky.

Pomůžeme i Vám

Neváhejte nás kontaktovat pro více informací

Konzultace zdarma. Odesláním formuláře se k ničemu nezavazujete. Po přijetí dotazu se s Vámi do 48h spojíme a upřesníme si další postup.

Vyplňte formulář a my vám zavoláme zpět.

Kalkulačku pro vás pripravujeme. Pro orientační výpočet a stanovení odškodnění nám prosím zavolejte nebo napište

Neváhejte nás kontaktovat pro více informací

Odesláním formuláře se k ničemu nezavazujete. Po přijetí dotazu se s Vámi spojíme a upřesníme si další postup.

Děkujeme! Brzy vás budeme kontaktovat